Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΦΟΡΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ




 Σε εφαρμογή της Κοινής  Υπουργικής απόφασης, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ερμιονίδας για το προσεχές 6/μηνο, ξεκίνησε σήμερα η φόρτωση των απορριμμάτων και από την προσεχή Τρίτη αναμένεται <<το πράσινο φως>> από τον ΧΥΤΑ Φυλής, για να ξεκινήσει η μεταφορά τους.



   Προτεραιότητα για την φόρτωση και μεταφορά έχουν τα απορρίμματα που είναι συσσωρευμένα εντός των οικισμών και όσα έχουν προσωρινά αποθηκευθεί εκτός αυτών. Θα χρειαστεί λίγος ακόμα χρόνος και υπομονή, μέχρι να περισυλλέγουν και μεταφερθούν τα επί 35 μέρες συσσωρευμένα απορρίμματα, που υπερβαίνουν  τους  500 τόνους, λαμβανομένου υπόψη ότι η άδεια που μας έχει δοθεί για τη μεταφορά απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής, είναι  25 τόνοι ανά ημέρα και η μέση ημερήσια παραγωγή των απορριμμάτων αυτή την εποχή είναι  8 έως 10 τόνοι.
  Όπως έχουμε ήδη αναφερθεί, το προσεχές 6/μηνο είναι η μεταβατική περίοδος, μέσα στην οποία θα πρέπει,  σύμφωνα με την παραπάνω Κοινή Υπουργική Απόφαση, η  Περιφέρεια Πελοποννήσου να εγκαταστήσει την μονάδα ήπιας διαχείρισης των απορριμμάτων, δηλαδή ΚΔΑΥ-Κομποστοποιητή  και η οποία μονάδα στη συνέχεια, θα λειτουργήσει με ευθύνη του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Πελοποννήσου και του Δήμου μας.
  Ανοίγει λοιπόν μία νέα σελίδα για την διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου μας, με σύγχρονο, αποτελεσματικό και απόλυτα νόμιμο τρόπο. Σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης, η εγκατάσταση ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά η ευθύνη για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας αλλά και το κόστος διαχείρισης, ανήκει σε μας  Δημοτική Αρχή,  Τοπικά Συμβούλια και Δημότες.
  Η Ανακύκλωση είναι η κρίσιμη διαδικασία στον νέο τρόπο διαχείρισης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των Δημοτών μας προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της διαλογής στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων, δηλαδή στο σπίτι μας και την ανάκτηση των χρήσιμων υλικών, και η διαχείριση με αυτόν τον τρόπο  δεν θα έχει το επιθυμητό πρόβλημα και  θα υπάρξει υψηλό οικονομικό κόστος  για όλους  μας.
  Καλούμεθα όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτού του νέου συστήματος διαχείρισης, που εφαρμόζεται άλλωστε σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, με συνευθύνη Δημοτικής  Αρχής, Υπηρεσιών και Δημοτών.
  Τα Τοπικά  Συμβούλια έχουν τον σπουδαιότερο ρόλο και στην ενημέρωση των Δημοτών μας και στην εφαρμογή του νέου τρόπου διαχείρισης, για την κατάκτηση του κοινού μας στόχου.



ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΙΖΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου